вівторок, 7 червня 2011 р.

Права людини і Інтернет

У звіті ООН доступ до Мережі визнано одним із базових прав людини і громадянина. Експерти виступили проти "відключення" людей від Інтернету.
ООН включила доступ до Інтернету в список базових прав людини. Централізоване відключення доступу до Мережі тепер визнається порушенням прав громадянина.

"Перешкоди до поширення інформації через Інтернет повинні бути мінімізовані, за винятком особливих випадків, обумовлених у законі про права людини", - йдеться у доповіді організації.
Одним з таких "особливих" випадків визнані кібератаки.
У звіті також зазначено, що багато держав "обмежують, маніпулюють і цензурують" інформацію, яка поширюється в Мережі, не маючи на те жодних прав.
"Такі дії не корелюються із законом про права людини і найчастіше мають широкий негативний ефект на свободу думок і самовираження", - підкреслили в ООН.
Експерти ООН також виступили проти "відключення" людей від Мережі, що часто видається за протидію піратству, як, наприклад, це робиться у Франції.
Доповідь ООН став продовженням директиви Європейського парламенту 2008 року. У документі 2008 року Європарламент настійно рекомендував країнам уникати методів, що суперечать громадянським свободам і правам людини.
Нагадаємо, на початку травня команда найвідомішого файлообмінника The Pirate Bay заявила про початок битви за Інтернет, від якої "залежить доля цивілізації без цензури". За їхніми даними, правовласниками у Європі було запропоновано створити європейський фільтр, за прикладом китайського, для блокування доступу до певних сайтів.

Немає коментарів:

Дописати коментар